Juulia Tapola

Juulia Tapola on monipuolinen freelancer oopperaohjaaja. Tapola on ohjannut yhteensä yli 45 oopperaa ja muutaman musikaalin. Lähivuosina hän on kerännyt kiitosta uusien suomalaisten oopperoiden ohjaajana. Vuonna 2021 Tapola ohjasi Ilkka Kuusiston Taipaleenjoki -oopperan Suomussalmelle ja Maija Ruuskasen Äärimmäisyys -kuoroteoksen kantaesityksen Musiikkiteatteri kapsäkkiin. Hän ohjasi myös  Ilkka Kuusiston Aino Ackté –oopperan kantaesityksen, jota esitettiin myös 2019 Ilmajoen Musiikkijuhlilla. Aiemmin Tapola on ohjannut Viimeiset Kiusaukset Nilsiän Louhosareenalle (2007) Åke Lindmanin alkuperäsiohjausta mukaillen. Vuonna 2017 Tapola ohjasi kaksi ns. kirkko-oopperaa: Kari Tikan Luther -oopperan Tapiolan kirkkoon ja  Maija Ruuskasen säveltämän yksinäytöksisen oopperan Herääminen joka käsitteli myös Paavo Ruotsalaisen uskon painia.

Suomen Kansallisoopperassa Tapola on ohjannut mm. koululaisoopperat Linkola: Hölmöläiset ja Kortekangas: Jannen Salaisuus. Pääkaupunkiseudun lisäksi Tapolan ohjauksia on nähty mm. Kouvolassa (Madetoja: Pohjalaisia, 2019), Vaasassa (Lehàr: Iloinen Leski, Kuusisto: Isänmaan Tyttäret ja Bizet: Carmen), Kuopiossa (Rossini: Sevillan Parturi) ja Porissa (Donizetti: Don Pasquale) sekä mm. kiertueella esitetty Kahlman: Mustalaisruhtinatar. Tapola toimii KLAPS klassista lapsille ry:n taiteellisena johtajana ja on ohjannut Anna Noran säveltämien lastenoopperoiden kantaesitykset Into parrakas vauva (2016), Maukka ja Väykkä ja Karhu Murhinen (2018), Maaginen kalevala (2020) sekä Kani Koipeliinin kuperkeikat, (2012), joka nähtiin myös Savonlinnan Oopperajuhlilla kesällä 2017.

Tapola on opiskellut Leipzigin Yliopistossa mm. oopperaohjausta ja dramaturgiaa ja valmistunut Tampereen Yliopistosta filosofian maisteriksi 2007 pääaineenaan teatterin -ja draaman tutkimus. Laulupedagogiksi Tapola valmistui 2002 Helsingin Konservatoriosta ja suoritti opettajan ammatillisen pätevyyden HAMK:issa 2022. Tapola on toiminut näyttämöilmaisun opettajana ja erilaisten produktioiden ohjaajana vuodesta 2005 alkaen mm. Helsingin Konservatoriossa, Taideyliopiston Sibelius Akatemiassa, Laajasalon Opistossa, Tampereen Konservatoriossa ja Metropolia ammattikorkeakoulussa.

 

Juulia Tapola on mukana Teatron tuotannoissa

Kiinnostuitko?

Teatron kautta tilaat toiveiden mukaiset musiikkiesitykset ja artistit tilaisuuteen kuin tilaisuuteen.Halutessanne huolehdimme kokonaisen tapahtuman järjestämisestä ’avaimet käteen’ -periaatteella.