Henkilödokumentti 75-vuotta täyttävästä oopperasäveltäjä Kari Tikasta viimeistellään joukkorahoituksella

Vuonna 2021 julkaistava Riitta Raskin ohjaama dokumenttielokuva TAIVAS JA HELVETTI käsittelee legendaarisen kapellimestari ja säveltäjä Kari Tikan 55-vuotisen taiteilijauran vaiheita, sekä seuraa hänen viimeisimmän oopperansa ”Rakkaus on väkevä kuin kuolema” valmistumista koronakriisin ja syöpähoitojen keskellä. Nyt elokuva viimeistellään joukkorahoituksen voimalla. Dokumentin tuottaa Teatro Productions.

Elämäkertadokumentti klassisen musiikin moniottelijasta

Vuosi sitten, kun Suomi ja kulttuuritalot sen mukana sulkeutuivat ensimmäiseen koronasulkuun, peruuntuivat myös säveltäjä Kari Tikan uuden oopperan kantaesitys ja näytökset. Epävarmassa ja jopa kaoottisessa tilanteessa oopperan tuotantoyhtiössä syntyi ajatus draaman kanavoimisesta dokumenttielokuvaksi. Tarinan päähenkilöksi nousi itseoikeutetusti uusimman oopperan säveltäjä, pian 75-vuotta täyttävä Kari Tikka.

– Vaikka toimintamme juuret ovat syvällä esittävässä taiteessa, dokumenttituotantoihin laajentaminen tuntui luontevalta. Kerromme tarinoita, mutta vain eri muodossa kuin lavalta yleisölle, kertoo yhtiön toimitusjohtaja ja dokumentin ideoinut tuottaja Kaisa Näreranta.

Työryhmää vetämään kutsuttiin ooppera-alan taustan omaava ohjaaja ja käsikirjoittaja Riitta Rask, jonka käsissä idea jalostui monitasoiseksi taiteilijamuotokuvaksi. Dokumentti tuo esille vahvan, musiikille antautuneen taiteilijapersoonan sekä periksiantamattoman ja lämminsydämisen luonteen.

– Jo ensimmäinen tapaamisemme Kari Tikan kotona oli ikimuistettava. Kodin ilmapiiri oli niin rakkaudellinen, toivoa ja tulevaisuuden uskoa täynnä, vaikka kolme vuotta aiemmin selätetystä haimasyövästä oli ilmennyt uusia oireita, kertoo ohjaaja Riitta Rask.

Oboistina aloittanut Tikka tähtäsi kapellimestariksi ja heti valmistumisensa jälkeen ura lähti vauhdikkaaseen nousukiitoon, kantaen lopulta 40-vuotiseen työsuhteeseen Suomen Kansallisoopperan kapellimestarina. Tikan sävellyksiä on esitetty laajasti kotimaassa ja ulkomailla ja hänen tuotantonsa käsittää yli 300 yksin- ja kuorolaulua, runsaasti kamari- ja orkesterimusiikkia sekä kuusi oopperaa. Dokumentissa seurataan, kuinka haasteidenkin keskellä Tikka onnistuu saattamaan viimeisimmän oopperansa, Rakkaus on väkevä kuin kuolema, ensi-iltaan lokakuussa 2020.

Joukkorahoituksen avulla kohti valmista elokuvaa

TAIVAS JA HELVETTI -dokumentin tuotanto on etenemässä jälkituotantovaiheeseen ja nyt rahoitusta tarvitaan leikkaus- ja jälkikäsittelytyöhön sekä dokumentin julkaisuun. Joukkorahoitus on yleistynyt etenkin voittoa tavoittelemattomien taideprojektien mahdollistajana. TAIVAS JA HELVETTI tuotannon joukkorahoituskumppaniksi valikoitui uusi suomalainen yhteiskunnallisen vaikuttamisen joukkorahoitusalusta FundYou.

– Mediatuotantojemme kehittäminen on ollut mahdollista mm. Business Finlandin tuella, mutta myös oma panoksemme tuotannolle on ollut merkittävä. TAIVAS JA HELVETTI -dokumenttiin rahoitusta on saatu myös Musiikinedistämissäätiöltä. Nyt kutsumme mukaan kaikki taiteen ystävät, Näreranta kertoo.

Joukkorahoituskampanjaan osallistumalla tukee kotimaista dokumenttielokuvatuotantoa, mutta ennen kaikkea Tikan kuulijakunnalle, kollegoille ja ystäville se mahdollistaa osallistumisen ainutlaatuiseen, yhteiseen syntymäpäivälahjaan. Tikan 75-vuotissyntymäpäivää vietetään huhtikuussa, joten juhliminen isolla porukalla ei mahdollisesti tuolloin vielä onnistu. Dokumentin myötä onnittelut jäävät kuitenkin elämään pitkäksi aikaa.

Dokumentin on määrä valmistua kevään 2021 aikana ja sen ensi-ilta on suunniteltu järjestettäväksi koronarajoitukset huomioiden kesän aikana. Dokumentti tullaan esittämään live-esitysten lisäksi verkossa LiveStage.fi-alustalla.