Teatro Productions tuo Suomen kansallisoopperan syyskauteen kaksi kantaesitystä – luvassa harvinaista Saariahoa ja kotimaista radiohistoriaa

Suomen kansallisoopperan Alminsalissa nähdään tulevana syksynä kaksi uutta Teatro Productionsin tuottamaa kantaesitystä, Kaija Saariahon sävellyksistä muodostuva draamallinen kollaasi Between, sekä Seppo Pohjolan säveltämä ja Timo Väntsin librettoon pohjautuva kamariooppera Kansanradio.

Between on harvinainen yhdistelmä suomalaisen klassisen musiikin historiaa ja aivan uutta näkemystä. Yksi Between-kollaasin neljästä osasta pohjautuu Kaija Saariahon ensimmäiseen, vuonna 1981 vain yhden esityksen saaneeseen näyttämöteokseen Study for Life. Nyt uusi sukupolvi luo oman tulkintansa tästä arvoituksellisesta ensiaskeleesta kohti oopperaa, sillä siihen yhdistyy ranskalaisen musiikkiteatterin La Chambre aux echos’n näyttämöversio Saariahon viulukonsertosta Graal Théâtre, sekä säveltäjien Sebastian Hillin ja Matias Vestergårdin luomat erilliset runolliset äänivisiot. Between-teoskollaasin musiikin tulkitsee ranskalainen Secession Orchestra ja kapellimestarina toimii muun muassa Saariahon La Passion de Simone -esityksiä johtanut Clemént Mao-Takacs. Pandemian vuoksi jo viiteen kertaan siirretyt näyttämöllisen oratorion La Passion de Simonen esitykset nähdään viimein Helsingin Musiikkitalossa joulukuussa 2022 niin ikään Teatro Productionsin tuottamana.

Kansanradio-kamariooppera on uusi suomalainen oopperateos, jonka libretto pohjautuu yli neljäkymmentä vuotta Yleisradion ohjelmistossa olleen Kansanradio-ohjelman rikkaaseen ja maanläheiseen sisältöön. Kansanradio-ooppera tuo yhteen nukketeatteritaiteen ja kamarioopperan, sillä lavalla nähdään oopperalaulajien lisäksi myös nukkehahmoja nukketeatteritaiteilijoiden esittämänä. Kansanradio-ooppera nostaa valokeilaan kansan äänen, mutta äänessä ovat niin oopperalaulajat kuin äänettömät nuketkin.

Ooppera toteutetaan Artsoppa ry:n ja Teatro Productions Oy:n yhteistuotantona. Kansanradio-ooppera on Artsoppa ry:n käynnistämä hanke ja tilausteos, jonka esitystuotannosta vastaa Teatro Productions. Artsoppa ry on musiikin ammattilaisista koostuva yhdistys, joka on tullut tunnetuksi raja-aitoja ylittävistä projekteistaan. Teatro Productions on yksi kotimaisen vapaan oopperakentän merkittävimmistä toimijoista ja tunnettu kunnianhimoisista ja korkeatasoisista ooppera- ja mediatuotannoistaan.

Between
www.teatro.fi/between
Esitykset Suomen Kansallisoopperan Alminsalissa:
ke 31.8.2022 klo 19.30
pe 2.9.2022 klo 19.30
la 3.9.2022 klo 14.30

Kansanradio
www.teatro.fi/kansanradio
Esitykset Suomen Kansallisoopperan Alminsalissa:
ke 28.9.2022 klo 18.30 (ensi-ilta)
pe 30.9.2022 klo 18.30 la 1.10.2022 klo 18.30

La Passion de Simone
www.teatro.fi/simone
Esitykset Musiikkitalon konserttisalissa:
to 29.12.2022 klo 19.00 (ensi-ilta)
pe 30.12.2022 klo 19.00

Lisätiedot
Teatro Productions
Kaisa Näreranta, toimitusjohtaja
kaisa@teatro.fi
+358 50 584 4876