TAIVAS JA HELVETTI
Esitykset:
Dokumenttielokuva valmistuu kevään 2022 aikana ja näytösajankohdat julkistetaan myöhemmin.
Ensi-ilta järjestetään koronarajoitukset huomioonottaen, keväällä 2022.
TAIVAS JA HELVETTI on kapellimestari ja säveltäjä Kari Tikasta kertova dokumenttielokuva, jossa seurataan Kari Tikan viimeisimmän oopperan ”Rakkaus on väkevä kuin kuolema” valmistumista sekä läpikäydään hänen 55 -vuotisen taiteilijauransa vaiheita. Dokumentti tuo esille vahvan, musiikille antautuneen taiteilijapersoonan sekä periksiantamattoman ja lämminsydämisen luonteen. Kari Tikka on taistelija, joka on selviytynyt vaikeista sairauksista ja niistä sekä koronan tuomista esteistä huolimatta onnistui saattamaan viimeisimmän oopperansa ensi-iltaan lokakuussa 2020.
Dokumentin kuvaukset on aloitettu vuonna 2020 ja teos valmistuu kevään 2021 aikana, jolloin se juhlistaa Kari Tikan 75 -vuotissyntymäpäiviä. Dokumentin ensi-ilta järjestetään koronarajoitukset huomioiden kesällä 2021. Dokumentti tullaan esittämään live-esitysten lisäksi verkossa LiveStage.fi -alustalla.
YHTEINEN SYNTYMÄPÄIVÄLAHJA
Dokumentin mahdollistamiseen ovat osallistuneet Kari Tikan ystävät ja tietyt yhteisöt tukemalla projektin jälkityövaihetta keväällä 2021 järjestetyn joukkorahoituskampanjan kautta.
Keväällä 2021 75-vuotta täyttänyttä Kari Tikkaa onnittelevat:
Kirsti Ahonen, Liss Eriksson-Tapio, Eevi Fiskaali, Oiva Hujanen, Päivi Huuhtanen-Somero, Tuija Järvi, Päivi Kajander, Hanna Kaunisto, Maisa Krokfors, Kaija Kuusela-Erkkilä, Britt Langrev, Eino Murtorinne, Matti ja Sinikka Mäkelä, Milja Inkeri Mäkelä, Lassi Mäkinen, Hannu Niemelä, Erkki Niemi, Raimo Nisonen, Anders Nordlund, Kaisa Näreranta, Janne Näreranta, Sisko Näreranta, Anni ja Simo Peura, Uwe Preusker, Marja Rikaniemi, Esa Ruuttunen, Telle ja Timo Saarinen, Riitta ja Pekka Särkiö, Sirkku Tolvanen, Eeva-Liisa Valkonen, Heli ja Kari Vapaakallio, Tero Vihavainen, Satu Vihavainen, Raimo Virekunnas & Terttu Vähämäki.
DOKUMENTIN SYNOPSIS
Dokumentti TAIVAS JA HELVETTI kertoo 75-vuotiaan Kari Tikan pitkäaikaisesta elämäntyöstä Kansallisoopperan kapellimestarina, Vivo -nuoriso-orkesterin perustajana ja kapellimestarina, Urkuyö ja aaria -kesäfestivaalin taiteellisena johtajana sekä kuuden oopperan säveltäjänä.
Kari Tikan kapellimestarin ura lähti jo nuorena nousuun, kun hän 23-vuotiaana sai vakituisen paikan Suomen Kansallisoopperasta v. 1973, jonka tuolloin toimi Aleksanterin teatterissa. Dokumentissa Kari Tikka palaa takaisin nuoruutensa näyttämölle, kun hänen viimeisin oopperansa Rakkaus on väkevä kuin kuolema saa ensi-iltansa Aleksanterin teatterissa lokakuussa 2020. Oopperan valmistuminen uhkaa kuitenkin estyä, kun Kari Tikka joutuu kohtaamaan vaikean sairauden, ja lopulta koronapandemiakin on viedä loput mahdollisuudet oopperan esittämiselle. Vaikeudet kuitenkin voitetaan, säveltäjä itse toimii kapellimestarina ja ooppera pääsee ensi-iltaan juuri ennen uusien koronarajoitusten voimaan tuloa.
Suomalainen yhteiskoulu SYK tuli tärkeäksi osaksi nuoren Kari Tikan polkua musiikkialaan ja puhallinsoittimiin tutustuessa. Kannustava opettaja lähetti hänet Amerikkaan musiikkileirille, jossa suuren orkesterin kanssa soittaminen avasi nuorelle pojalle huiman kokemuksen. Oma soitin on aluksi trumpetti, sitten oboe, jonka soittoa Kari käy opiskelemassa Itä-Saksassa asti. Sibelius Akatemiasta tulee luonnollinen jatko musiikkialasta kiinnostuneelle opiskelijalle, jossa Kari alkaa opiskella kapellimestariksi sekä säveltäjäksi Joonas Kokkosen ja Eino-Juhani Rautavaaran johdolla. Nuorena solmittu avioliitto päättyy eroon, kapellimestari ajautuu syvään henkilökohtaiseen kriisiin, sen myötä vielä vakavaan autokolariin, jotka laittavat nuoren taiteilijan miettimään elämänarvonsa uusiksi. Löytyy vahva usko Jumalan johdatukseen sekä rinnalle uusi vaimo Eeva. Elämä saa uuden suunnan.
Dokumentti muistuttaa ajasta, jolloin Kansallisooppera v. 1993 muuttaa Aleksanterin teatterista uuteen komeaan rakennukseen Mannerheimintielle. Pieni näyttämö vaihtuu valtaisaan estradiin, yleisömäärä yli tuhanteen ja 40-henkinen orkesteri sadan soittajan orkesteriksi. Kari Tikka jatkaa kapellimestarina uudessa oopperassa aina vuoteen 2011 asti ja johtaa siellä lukuisia oopperoita sekä baletteja. Kapellimestarin konserttivierailuissa entisen Neuvostoliiton maihin aikana, jolloin useat sen maista itsenäistyivät, on historian havinaa. Tikka oli paikalla, kun Georgia irtautuu, sitten Viro, Liettua, Serbia; tankkeja oli kaduilla, samoin aseistettuja sotilaita. Ja kun Berliinin muuri murtuu, Kari Tikka on kapellimestarivierailulla sielläkin. Oopperaseurueen lähtiessä vierailulle USA:aan Luther -oopperalla, kaksoistornit tuhotaan ja pääsy maahan on lähes mahdotonta. Lopulta ooppera esitetään Minneapolisissa.
Dokumentin lopussa Kari Tikka pohtii kuolemaa ja kertoo valmistautumisestaan siihen. Lääkäri antaa kuitenkin positiivisen lausunnon: ei olekaan vielä aika järjestää hautajaisia, vaan ryhtyä vaimon kanssa suunnittelemaan yhteisiä 150 v. syntymäpäiväjuhlia hääpäiväksi toukokuussa 2021. ”Elämä voittaa!” riemuitsee päähenkilö. ”Ja kaikki kutsutaan, jos korona suo”.
TAIVAS JA HELVETTI -dokumentin työryhmä
Käsikirjoitus ja ohjaus: Riitta Rask
Kuvaus: Tero Vihavainen
Leikkaus: Maria Haipus
Äänisuunnittelu: Christian Pulkkinen
Vastaava tuottaja: Kaisa Näreranta
Tutustu tuotannon taiteilijoihin
Richard Wagners „Der Ring des Nibelungen“ für Kinder auf Grundlage der Kinderoper „Der Ring des Nibelungen“ der Bayreuther Festspiele 2018 in der Inszenierung von David Merz und im Bühnenbild von Julius Theodor Semmelmann mit freundlicher Genehmigung der Bayreuther Festspiele
Kuvat:
Bayreuther Festspiele 2018
Wahner für Kinder – Der Ring des Nibelungen
© Bayreuther Festspiele / Enrico Nawrath