SISAR A. - SUOR ANGELICA

Esitykset:

Torstai 20.11.2014 klo 19.00 (ensi-ilta)
Lauantai 22.11.2014 klo 19.00
Keskiviikko 26.11.2014 klo 19.00
Perjantai 28.11.2014 klo 19.00
Lauantai 29.11.2014 klo 19.00

 

Giacomo Puccinin ooppera Suor Angelica (Sisar Angelica) esitettiin tuoreena tulkintana Lahden Pikkuteatterissa marraskuussa 2014. Oopperan ohjasi oopperaohjaajien kärkikaartiin lukeutuva Ville Saukkonen. Saukkonen tunnetaan kekseliäistä ja näyttävistä oopperaohjauksista ja hänen käsissään Puccinin Suor Angelicakin saikin aivan uudenlaisen ilmeen. Oopperan tapahtumat sijoittuvat alkuperäistarinassa nunnaluostariin, mutta Saukkosen versiossa liikuttiin lähempänä nykyaikaa ja tapahtumapaikkana oli naismielisairaala. Uusi näkökulma antoi koskettavalle tarinalle entistä riipaisevamman sävyn, kun teemoiksi nousivat syrjäytyminen, mielen järkkyminen ja oman elämänhallinnan menettäminen.

Visuaalisen ilmeen pääpaino oli valosuunnittelussa, josta vastasi mm. Lahden kaupunginteatterissa vaikuttava valosuunnittelija Harri Peltonen.

Puvustus oli Frankfurt Style Award –kilpailussakin menestyneen Riia Lampisen käsialaa. Kamariorkesteri Teatro Ensembleä johti Kalle Kuusava, joka on sittemmin tehnyt komean kansainvälisen kapellimestari uran.

Päärooleissa lauloivat Kaisa Näreranta ja Paula Patosalmi. Molemmat olivat Lahden Ammattikorkeakoulun Musiikki- ja draamainstituutin kasvatteja. Muissa rooleissa kuultiin nuoria laulajia niin Lahdesta kuin Helsingistä.

JUONI LYHYESTI:
Suor Angelica on tunteikas kuvaus perheensä hylkäämästä nuoresta naisesta, joka on päätynyt luostariin. Angelica löytänyt kodin muiden sisarten keskuudesta, mutta kantaa sisällään salaisuutta ja surua. Syynä on Angelican avioton lapsi, josta hän suvun painostuksesta on joutunut luopumaan.

Täti, La Zia Principessa, on ilkeä, lähes paholaismainen nainen, joka seitsemän vuoden jälkeen saapuu vierailulle luostariin. Angelican sisar on menossa naimisiin ja täti vaatii Angelicaa luopumaan perintöosastaan sisarensa hyväksi. Ahdistuneen keskustelun päätteeksi Angelica kysyy tädiltä uutisia lapsestaan, jonka on nähnyt vain kerran. 

Täti vastaa kylmästi pojan kuolleen kaksi vuotta sitten. Angelica murtuu ja menettää todellisuudentajunsa. Täti poistuu paikalta kylmästi. 

Sekavassa mielentilassa Angelica haluaa riistää itseltään hengen ja sekoittaa myrkkyjuoman. Juotuaan myrkyn hän kuitenkin herää todellisuuteen ja hänet valtaa pakokauhu. Hän tajuaa tehneensä kuoleman synnin ja rukoilee Neitsyt Marialta anteeksiantoa.

Myrkky alkaa vaikuttaa. Angelica näkee näyn, jossa Neitsyt Maria lähestyy häntä pojan kanssa. Äiti ojentautuu lastaan kohti ja kaatuu kuolleena maahan.

TUOTANTO:

Tuotanto  Teatro Productions Oy
Ohjaus  Ville Saukkonen
Valosuunnittelu  Harri Peltonen
Puvustus  Riia Lampinen
Kapellimestari  Kalle Kuusava
Orkesteri  Kamariyhtye Teatro Ensemble

YHTEISTYÖKUMPPANIT:

Lahden kaupungin kulttuurikeskus
Koulutuskeskus Salpaus
Eerola Yhtiöt Oy
Takuusähkö Oy
Finib Oy
PS-Palosaneeraus Oy
Raksystems Anticimex Oy
Bauer Watertechnology Oy
Anaconda Visual Oy
Kuudi Oy

Rooleissa:

Suor Angelica – Kaisa Näreranta
La Zia Principessa – Paula Patosalmi
La Badessa – Jenny Petäjä
La Suora Zelatrice – Milka Mustonen
La Maestra delle Novizie – Minna Lamppu
Suor Genovieffa – Mariia Bertus
Suor Osmina – Milja Kannas
Suor Dolcina – Jenni Liikaoja
La Suora Infermiera – Suvi Larjamo
Prima Sorella Cercatrice – Marika Hölttä
Seconda Sorella Cercatrice (s) – Helena Kasper
Una Novizia – Tiia Salminen
Le Due Converse – Sabrina Ljungberg ja Helena Kasper

Tutustu tapahtuman taiteilijoihin