Sauli Tiilikainen

Sauli Tiilikainen valmistui Sibelius-Akatemiasta suorittaen ensin neljä eri ammattitutkintoa ja sitten lauludiplomin vuonna 1980. Jatko-opinnot Wienin Musiikkiakatemiassa mm. Eric Werban, Anton Dermotan, Rita Streichin johdolla vuosina 1980-1982. Opintoja myös New Yorkissa, Berliinissä ja Hampurissa mm. Herbert Brauerin, Tom Krausen, Gerhard Kahryn ja Jeffrey Goldbergin johdolla. Ensimmäinen ammatillinen oopperarooli Malatesta Donizettin oopperassa Don Pasquale Schlosstheater Schönbrunnissa 1982.

Tiilikainen on palkittu mm Wienin kansainvälisessä Hugo Wolf-laulukilpailussa v. 1980 ja Lappeenrannan Laulukilpailussa v 1981.Toimittuaan kanttori-urkurina Vantaankosken seurakunnassa v. 1974-1985 hän suuntasi laulun maailmaan. Laulun yliopistolehtorina Tiilikainen toimi Sibelius-Akatemiassa v. 1987-2007 tehden samalla oopperarooleja ja konsertteja ympäri Suomea ja Eurooppaa.

Suomen Kansallisoopperassa Sauli Tiilikainen toimi vierailija- ja solistivakanssilla vuosina 1985-2008, jolloin siirtyi eläkkeelle. Sen jälkeen Sauli Tiilikainen on toiminut freelance-taiteilijana esiintyen edelleen konsertti-ja oopperalaulajana. Tiilikainen on esiintynyt uransa aikana mm. Washington DC:ssä, Seattlessa, Minnesotassa, Mexico Cityssä, Nairobissa, New Delhissä, Wienissä, Berliinissä, Pietarissa, Tokiossa, Rigassa, Tallinnassa, Tukholmassa, Savonlinnassa sekä lähes kaikissa maakuntaoopperoissamme.

Hänen noin 100 oopperaroolistaan 16 eri kielellä merkittäviä klassisia rooleja ovat mm. Mozartin Figaron häiden kreivi, Taikahuilun Papageno, Don Giovanni ja Cosi fan tutten Guglielmo ja Don Alfonso. Rossinin Sevillan parturin Figaro, Tsaikovskin  Onegin, Verdin Don Carloksen Rodrigo ja isä Germont La Traviatassa. Puccinin La Bohemen Marcello ja Shaunard sekä Gianni Schicchi, Straussin Ruusuritarin Faninal ja Jussi Madetojan oopperassa Pohjalaisia sekä Melartinin Aino-oopperan Väinämöinen.

Kymmenistä oopperoiden kanta-esityksistä mainittakoon nimiroolit mm Ilkka Kuusiston Gabriel, tule takaisin, Lars Johan Werlen Lionardo (Tukholma), Eino Tambergin Cyrano de Bergerac (Tallinna), Olli Kortekankaan monologiooppera Oma vika, Seppo Pohjolan F.E.Sillanpää sekä Hannu Bisterin Rautatien Matti Juhani Ahon tekstiin. Muita merkittäviä kantaesityksiä ovat mm. Aulis Sallisen Palatsi ja Kunigas Lear, Einojuhani Rautavaaran Thomas ja Rasputin, Kimmon Hakolan Vierivä kivi ja Sinapinsiemen sekä Erik Bergmanin Det sjungande trädet. Upeimmat musikaali -ja operettiroolit: mm S. Sondheimin Sweeney Todd ja A.LLoyd Webberin The Phantom of the opera ja J.Straussin Die Fledermaus. Yleisradiossa on Tiilikaisen levyttämänä taltioituna n. 150 laulua ja laulusarjaa. Lisäksi muita levytyksiä useille levymerkeille. Tv-oopperoita mm Olli Kortekankaan Grand Hotel, Jukka Linkolan Angelika, Lars Johan Werlen Lionardo sekä yhteispohjoismainen ooppera Viki vaki (säv Atli Heimir Sveinsson).

Kiinnostuitko?

Teatron kautta tilaat toiveiden mukaiset musiikkiesitykset ja artistit tilaisuuteen kuin tilaisuuteen.Halutessanne huolehdimme kokonaisen tapahtuman järjestämisestä ’avaimet käteen’ -periaatteella.