Kaapo Ijas

Kapellimestari Kaapo Ijas (s.1988) on koko elämänsä ajan omistautunut intohimoisesti musiikille. Klarinetistina aloittanut Ijas alkoi jo varhain säveltää omaa musiikkiaan ja hän on vuosien varrella ottanut haltuun useita erilaisia genrejä sekä soittanut orkestereiden ja bändien lisäksi esimerkiksi teatteriyhtyeissä.

Ijaksen laaja-alainen musiikkihistoria näkyy ja kuuluu ennakkoluulottomuutena ja idearikkautena myös hänen johtamissaan produktioissa. Hän rakastaa erityisesti oopperan draamaa, musiikin ja teatterin saumatonta liittoa ja suurten tuotantojen yhteisöllisyyttä. Soittamisen ja säveltämisen lisäksi Ijas on aina ollut kiinnostunut esiintymisestä ja näyttämötaiteesta sekä ryhmädynamiikan taianomaisuudesta, Ijaksen omin sanoin: “musiikin ja taiteen hengittämisestä yhdessä muiden kanssa”.

Musiikin perinpohjaisen tutkimisen nälkä johti Kaapo Ijaksen kapellimestariopintoihin, ensin Sibelius-akatemiaan, sitten Zürichin taidekorkeakouluun ja lopulta Tukholman Kuninkaalliseen Musiikkikorkeakouluun, josta hän valmistui maisteriksi keväällä 2017. Vuonna 2019 Ijas valittiin yli 200 hakijan joukosta Manchesterin Royal Northern College of Music -konservatorion Mills Williams Junior Fellow in Conducting – “nuoremman kapellimestarin” tehtävään ja hän suoritti kaksi vuotta kestäneen työn ohella Englannissa myös International Artist Diploma -tutkinnon.

Ennen nuorten kapellimestarien tavoittelemaa Junior Fellow -huipputointa hänen opettajinaan kansainvälisillä kapellimestarien mestarikursseilla ovat olleet muun muassa legendaarinen Riccardo Muti, Johannes Schlaefli, Jaap van Zweden, David Zinman, Neeme ja Paavo Järvi, Esa-Pekka Salonen ja Jorma Panula.

Kaudella 2021-22 hän debytoi mm. Radion Sinfoniaorkesterin, Oulu Sinfonian, Puolan Radion Sinfoniaorkesterin, Montpellieririn oopperan orkesterin ja Royal Liverpool Philharmonicin kanssa.

Ijas ei pelkää laittaa itseään likoon: jo kapellimestariopintojensa alkuvaiheessa vuonna 2016 hän ylsi semifinaaliin Donatella Flick -kapellimestarikilpailussa, saatuaan kutsun kilpailuun vain kahden viikon varoitusajalla. Vuonna 2018 Ijas valittiin 566 hakijasta 24 kapellimestarin joukkoon, jotka pääsivät osallistumaan Nikolai Malkon kilpailuun Kööpenhaminassa. Samana vuonna Ijas voitti 3. palkinnon Jorma Panulan kapellimestarikilpailussa Vaasassa.

Ijas on ollut avustava kapellimestari useissa oopperoissa, kuten Aïda, (Tukholman kuninkaallinen ooppera, pääkapellimestarina Pier Giorgio Morandi), Rise and Fall of the City of Mahagonny (Uumaja, NorrlandsOpera, pääkapellimestarina Damian Iorio). Hän on myös johtanut tuotantoja yhteistyössä Tukholman oopperakorkeakoulun (Behind the Masks, Don Giovannin ja Così fan Tutten yhdistelmäproduktio) Teatro Productionsin (Kaunis Helena) sekä Tellus Oopperan (Isänmaan tyttäret) kanssa.

Ijaksen opintoja ja projekteja tukevat Suomen Kulttuurirahasto, Wihuri-säätiö, Taiteen edistämiskeskus, Suomen Säveltaiteen Tukisäätiö ja Sibelius Akatemian Tukisäätiö.

Kiinnostuitko?

Teatron kautta tilaat toiveiden mukaiset musiikkiesitykset ja artistit tilaisuuteen kuin tilaisuuteen.Halutessanne huolehdimme kokonaisen tapahtuman järjestämisestä ’avaimet käteen’ -periaatteella.