Jan Lehtola

Musiikin tohtori Jan Lehtola on opiskellut urkujensoittoa Helsingissä, Amsterdamissa, Stuttgartissa, Lyonissa ja Pariisissa. Lehtola valmistui Sibelius-Akatemian kirkkomusiikin osastolta musiikin maisteriksi ja suoritti urkujensoiton A-tutkinnon erinomaisin arvosanoin 1998. Lehtola antoi Sibelius-Akatemian ensikonsertin Kallion kirkossa 2000. Musiikin tohtorin tutkinnon hän suoritti 2005, ja sen aihe oli Oskar Merikanto eurooppalaisten vaikutteiden välittäjänä Suomessa. Lehtola on työskennellyt urkumusiikin lehtorina Sibelius-Akatemian Kuopion osastolla vuodesta 2007 ja yliopistonlehtorina vuodesta 2017 alkaen.

Jan Lehtola on esiintynyt lukuisten orkestereiden, kuten BBC:n Philharmonisen orkesterin, Radion sinfoniaorkesterin, Lahden, Tampereen ja Mikkelin kaupunginorkestereiden, Tapiola Sinfonietan sekä Keski-Pohjanmaan kamariorkesterin solistina. Hän on vieraillut useilla festivaaleilla niin Suomessa kuin ulkomailla. Merkittävimpiä konserttipaikkoja ovat olleet Pariisin la Trinité, Lontoon Westminster Abbey ja St. Paul’s Cathedral, Altenburgin linnankirkko, Pietarin Marinski, Leipzigin Gewandhaus ja St. Thomas sekä Berliinin, Magdeburgin, Tallinnan ja Riian tuomiokirkot.

Säännöllisesti yhteistyötä säveltäjien kanssa tekevä Lehtola on kantaesittänyt 120 teosta, joista konserttoja 12. Harri Ahmas, Kalevi Aho, Atso Almila, Adina Dumitrescu, Thierry Escaich, Naji Hakim, Paavo Heininen, Jouni Hirvelä, Carita Holmström, Oliver Kohlenberg, Juha T. Koskinen, Olli Kortekangas, Juha Leinonen, Jouko ja Jyrki Linjama, Jukka Linkola, Paola Livorsi, Pehr Henrik Nordgren, Axel Ruoff, Martin Stacey, Adam Vilagi ja Riikka Talvitie ovat säveltäneet hänelle teoksiaan. Lehtola toimi perustamansa Organo Novon ry:n puheenjohtajana 2007–2023 ja hän oli Organum-seuran puheenjohtaja 2009–2014. Tällä hetkellä hän on Musiikkitalon urkukonserteista ja uruista vastaavan Musiikkitalon Urut Soimaan ry:n puheenjohtaja. Lehtola on aktiivinen myös kirjoittajana, ja hän on julkaissut kolme musiikkitieteellistä tutkimusta, kirjoittanut lukuisia artikkeleja ja pitänyt radioesitelmiä.

Lehtola on tehnyt nauhoituksia Yleisradiolle ja häneltä on ilmestynyt yli viisikymmentä äänitettä kahdessa levysarjassa. Historical Organs and Composers -sarjassa on ilmestynyt kuusi osaa (mm. Bachin, Widorin, Mendelssohnin ja Schumannin urkuteoksia). Toinen merkittävä kokonaisuus on syntynyt suomalaisten säveltäjien teoksista, ja Lehtola on soittanut Oskar Merikannon (Ondine), Jouko ja Jaakko Linjaman (Jubal, Fuga), Jean Sibeliuksen, Einojuhani Rautavaaran (Alba), Paavo Heinisen (Pilfink), Olli Kortekankaan (Fuga), Kalevi Ahon (BIS), Erkki Salmenhaaran, Harri Ahmaksen ja Joonas Kokkosen (Toccata Classics) kokonaisurkutuotannot. Lehtola on levyttänyt lisäksi runsaasti kamarimusiikkia ja konserttoja yhdessä kapellimestari ja käyrätorvitaiteilija Petri Komulaisen, pianisti Annikka Konttori-Gustafssonin ja urkuri Markku Mäkisen kanssa.

 

Kiinnostuitko?

Teatron kautta tilaat toiveiden mukaiset musiikkiesitykset ja artistit tilaisuuteen kuin tilaisuuteen.Halutessanne huolehdimme kokonaisen tapahtuman järjestämisestä ’avaimet käteen’ -periaatteella.