Juha Kotilainen

Baritone

– English translation available soon –

Juha Kotilainen opiskeli laulua Sibelius-Akatemiassa Olavi Hautsalon ja Matti Tuloiselan johdolla. Hän on täydentänyt opintojaan mm. Thomas Hampsonin ja Peter Bernen mestarikursseilla.Kotilainen on vieraillut säännöllisesti Suomen Kansallisoopperassa vuodesta 1986, jolloin hän debytoi Dandinin roolissa Rossinin La Cenerentola -oopperassa. Hänen roolejansa ovat olleet muun muassa Kreivi Almaviva Mozartin Figaron häissä, Jussi Leevi Madetojan Pohjalaisissa, Marcello Puccinin LaBohèmessa, Mamoud John Adamsin Klinghofferin kuolemassa, Gunther Wagnerin Jumalten tuhossa ja Rambaldo Puccinin La Rondinessa. Lisäksi hänen roolejaan ovat olleet Mandryka Richard Straussin Arabellessa, Il Barone de Trombonok Rossinin Il viaggio a Reimsissä, Ruusuritarin Faninal ja Manon Lescaut’n Geronte de Ravoir, Carmenin Escamillo sekä Työnjohtajan rooli Janáčekin Jenufassa.

Kotilainen on vieraillut myös useita kertoja Savonlinnan oopperajuhlilla. Kotilaista on kuultu muun muassa Einojuhani Rautavaaran oopperan Aleksis Kivi nimiroolissa, oopperajuhlien tilausproduktiossa Aika ja uni ja Aulis Sallisen Ratsumiehessä. Vuonna 2007Juha Kotilainen lauloi Axelin roolin Olli Kortekankaan Isän tyttö -oopperan kantaesityksessä ja vieraili roolissa myös Suomen kansallisoopperassa 2009. Muita tärkeitä tehtäviä ovat olleet mm. Tamerlano Händelin samannimisessä oopperassa, Figaro Rossinin Sevillan parturissa, Kreivi Tomski Tsaikovskin Patarouvassa, Alfio Mascagnin Cavalleria rusticanassa,Tonio Leoncavallon Pajatsossa ja nimirooli Leevi Madetojan Juhassa.

Vuosina 1992-97 Juha Kotilainen oli kiinnitettynä Essenin Aalto-teatteriin, jossa hänentärkeimpiä roolejaan olivat mm. nimiroolit Tsaikovskin Jevgeni Oneginissa, Bartókin Herttua Siniparrassa ja Mozartin Don Giovannissa, Guglielmo Cosi fan tuttessa sekä Guntherin rooli Wagnerin Jumalten tuhossa. Kotilainen on vieraillut laajalti oopperataloissa eri puolilla Eurooppaa: Belgiassa, Hollannissa, Saksassa, Ranskassa ja Espanjassa.Vuonna 2000 kantaesitettiin Brysselin Théàtre Royal de la Monnaiessa Philippe Boesmansin ooppera Wintermärchen, jossa Juha Kotilainen lauloi Antigonuksen roolin. Myöhemmin tämä kansainvälisesti kehuttu produktio vieraili suurella menestyksellä Lyonissa, Pariisissa ja Barcelonassa Kotilaisen laulaessa oopperan pääroolin.

Juha Kotilaisen laajaan ohjelmistoon kuuluu olennaisesti laulumusiikki liedistä nykysäveltäjien teoksiin ja basso-baritoni-osat suurissa kirkkomusiikkiteoksissa. Kotilainen on esittänyt lukemattomia kertoja Bachin Matteus-passiota, Johannes-passiota, h-mollimessua ja Haydnin Luomista muun muassa Peter Schreierin, Harry Christophersin, Helmut Rillingin, Jukka-Pekka Sarasteen ja Esa-Pekka Salosen johdolla. Schubertin
Winterreisea Kotilainen on laulanut mm. Tokiossa ja esiintynyt useilla eurooppalaisilla festivaaleilla Alankomaissa, Itävallassa ja Italiassa.

Kotilainen on ollut merkittävissä määrin kantaesittämässä uutta suomalaista musiikkia, viimeisimmäksi Jani Sivénin oopperaa Abelard & Heloise, Timo-Juhani Kyllösen Kuninkaiden kirjaa, Ilkka Kuusiston Taipaleenjokea, Markus Fageruddin Välilaskua, Kimmo Hakolan oopperaa La Fenice ja Timo-Juhani Kyllösen Norppa-oopperaa. Keväällä 2012 Kotilainen lauloi Olli Mustosen ensimmäisen sinfonian baritoniosuuden Tampere Filharmonian kantaesityksessä ja myöhemmin Moskovan Tchaikovsky-sinfoniaorkesterin ja Melbournen sinfoniaorkesterin solistina. Vuonna 2018 Kotilainen lauloi Olli Kortekankaan ja Tuomas Parkkisen Veljeni vartija -oopperassa keskeisen Johannes Rossin roolin.

Interested?

Teatro provides customized musical performances and artist to any occasion.