Kantaesityksensä saava Kansanradio-ooppera nostaa valokeilaan kansan äänen ja moninaisten tarinoiden kirjon

Legendaarinen radio-ohjelma muuntautuu oopperaksi, kun Seppo Pohjolan säveltämä ja Timo Väntsin librettoon pohjautuva kamariooppera Kansanradio-kamariooppera saa kantaesityksensä Suomen kansallisoopperan Alminsalissa keskiviikkona 28.9.2022. Esityksiä on yhteensä kolme ja ne tuottaa Teatro Productions.

Kansanradio-kamariooppera on uusi suomalainen oopperateos, jonka libretto pohjautuu yli neljäkymmentä vuotta Yleisradion ohjelmistossa olleen Kansanradio-ohjelman rikkaaseen ja maanläheiseen sisältöön. Kansanradio-ooppera tuo yhteen nukketeatteritaiteen ja kamarioopperan, sillä lavalla nähdään oopperalaulajien lisäksi myös nukkehahmoja nukketeatteritaiteilijoiden esittäminä. Kansanradio-ooppera nostaa valokeilaan kansan äänen, mutta äänessä ovat niin oopperalaulajat kuin äänettömät nuketkin.

Kansanradio-oopperan ohjaa nukketeatteritaiteilija ja -ohjaaja Timo Väntsi, jolle ooppera on uusi aluevaltaus. ”Vuosia sitten olin matkalla Artsoppa ry:n kanssa palaveriin, jossa pohdimme, mistä aihe uuteen oopperateokseen. Radio oli päällä, ja sieltä tuli klassikko-ohjelma Kansanradio. Äänessä oli rouva, joka sanaili niin sydämellisesti ja hienosti valituin sanakääntein nuorten jaksamisesta ja heidän tukemisestaan, että se oli liki runoutta. Voisiko näitä säveltää, tuumin. Tästä pienestä hetkestä oikeastaan sai alkunsa ajatus Kansanradio-oopperasta.” Väntsi kertoo.

 

Kansanradio on mielipiteitä jakava radio-ohjelma, joka on säilyttänyt suosionsa läpi vuosikymmenten. Toiset haluavat ehdottomasti kuulla sen joka sunnuntai, kun taas toiset saavat kauhunväristyksiä, kun ensimmäinen valittava soittaja alkaa kuulua radioaalloilla. Väntsin mukaan radio-ohjelmaan soittavia yhdistää kuulluksi tulemisen tarve. ”Ohjelmia kuunnellessani minulle kirkastui, kuinka tärkeää on saada sanottua se oma, elämää suuresti vaivaava asia. Ja kuinka tärkeää on, että joku kuulee sen. Meillä kaikilla on oma pieni asiamme, joka saattaa ohittaa tärkeysjärjestyksessä jopa maailmanrauhan ja ympäristötuhon. Kansanradion soittajien ajatukset ovat parhaimmillaan kuin runoutta, joiden takana on isoja elämäntarinoita, värikkäitä ihmiskohtaloita ja kiinnostavia havaintoja arjesta. Näitä mielenkiintoisia hahmoja, kuvitteellisia sellaisia toki, olemme halunneet tuoda oopperan lavalle omine tärkeine asioineen.” Väntsi toteaa oopperan merkityksestä.

 

Kansanradiossa lavalla nähdään kokenut laulajakolmikko. Radioon soittavina ääninä ja kymmenissä eri rooleissa esiintyvät baritoni Sauli Tiilikainen, sopraano Tiina Vahevaara ja tenori Aki Alamikkotervo. Nukettajina toimivat niin ikään nukketeatterialan konkarit Pia Kalenius ja Elina Lajunen. Orkesterina toimii kuusihenkinen kamariorkesteri kapellimestari Aku Sorensenin johdolla. Oopperan puvustus on Riia Lampisen käsialaa, valosuunnittelun ja projisoinnit toteuttaa Tuukka Aimasmäki.

 

Kansanradio-oopperassa radioon soittajien asiat muodostavat kirjavan maton, jossa mennään, kuten itse ohjelmassakin, aiheesta toiseen, haikeasta poskettomaan. Oopperassa seurataan myös kuvitteellisen kuulijan, eläkeläisrouva Ailin tarinaa. Hän on uudessa elämänvaiheessaan siirtynyt palvelutalon asuntoon, joka pahvilaatikoiden keskellä tuntuu vielä vieraalta. Vannoutuneena Kansanradion kuulijana hän ottaa esiin radion, pistää sen päälle ja ohjelman soittajat vyöryvät hänen elämäänsä.

 

Ooppera toteutetaan Teatro Productions Oy:n ja Artsoppa ry:n yhteistuotantona. Kansanradio-ooppera on Artsoppa ry:n käynnistämä hanke ja tilausteos, jonka esitystuotannosta vastaa Teatro Productions. Artsoppa ry on musiikin ammattilaisista koostuva yhdistys, joka on tullut tunnetuksi raja-aitoja ylittävistä projekteistaan. Teatro Productions on yksi kotimaisen vapaan oopperakentän merkittävimmistä toimijoista ja tunnettu kunnianhimoisista ja korkeatasoisista ooppera- ja mediatuotannoistaan.

Kansanradio
www.teatro.fi/kansanradio
Esitykset Suomen Kansallisoopperan Alminsalissa:
ke 28.9.2022 klo 18.30 (ensi-ilta)
pe 30.9.2022 klo 18.30 la 1.10.2022 klo 18.30

Lisätiedot
Teatro Productions
Kaisa Näreranta, toimitusjohtaja
kaisa@teatro.fi
+358 50 584 4876